Ögonsjukdomar

Gula fläcken

Gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken kallas även för makuladegeneration.

Vilka får åldersförändringar i gula fläcken?

De flesta som får åldersförändringar i gula fläcken är äldre än 65 år. Knappt var tionde person mellan 65 och 75 år får sjukdomen och var femte som är över 75 år, men du kan också få åldersförändringar i gula fläcken redan när du är i medelåldern. Risken ökas med åldern, om man röker, om sjukdomen finns hos föräldrar eller syskon. Kostfaktorer verkar också spela in i form av brist på vissa vitaminer och antioxidanter

Vad är gula fläcken?

Gula fläcken (eller makula) är ett två till tre millimeter stort område på näthinnan där du har flest synceller och därmed också ser som skarpast. Om gula fläcken skadas på grund av sjukdom drabbas man av en synnedsättning. Det centrala synfältet kan försämras så att man till exempel inte kan läsa tidningen eller köra bil. Det kan också leda till att man får leva med obehaget att alltid ha en mörk fläck mitt i synfältet. Ju äldre man blir, desto större är risken att man får problem med gula fläcken. De två vanligaste sjukdomarna som drabbar gula fläcken är våt och torr form av åldersförändringar i gula fläcken, som även kallas våt AMD och torr AMD (Age-Related Macular Degeneration).

Snabb hjälp kan vara viktig i vissa fall!

Om man plötsligt upptäcker en synförändring, om raka linjer blir krokiga, du ser en suddig fläck i mitten av synfältet är det viktigt att alltid söka snabb hjälp hos en optiker eller ögonläkare. Den våta formen av åldersförändringar i gula fläcken kan behandlas om sjukdomen upptäcks i tid. Ännu finns det ingen medicinsk behandling mot den torra formen av åldersförändringar i gula fläcken.

Symtom på torra förändringar.

Din synskärpa blir långsamt sämre, grått och suddigt ut, bokstäver eller delar av bokstäver faller bort när du läser, ser små suddiga fläckar i mitten av synfältet, svårt att känna igen ansikten, svårt att bedöma avstånd om ena ögat har synförändringar. Ibland kan synskärpan försvinna helt i synfältets mitt och ersättas av en suddig, mörk fläck. Då har förändringarna oftast pågått under lång tid. Ibland kan det ta flera år innan du märker något. Efter en tid kan det andra ögat också få åldersförändringar. Det är ofta först då du märker av synförändringarna.

Symtom på våta förändringar.

Vid våta åldersförändringar i gula fläcken kommer synförändringarna snabbt. Du ser raka linjer som krokiga, ansikten ser snedvridna ut, synen i mitten av synfältet försvinner och att du istället ser en suddig fläck.

Undersökningar.

Förändringar undersöks av ögonläkare med hjälp av bland annat OCT-undersökningar, ögonmikroskop och synundersökningar. ieye erbjuder inte undersökningar av gula fläcken förändringar utan du skall istället besöka en ögonläkare om du har misstanke om att du har denna sjukdomen.

Kundtjänst

Vår kundtjänst är öppen vardagar 09-17. Kontakta oss gärna om du har frågor.


Telefon 010-585 5901

Email support@ieye.com

Facebook Instagram Youtube

Copyright © 2020-2023 iEye AB, Reg. Nr. 559176-7172, Kungsportsavenyn 33, 411 36 Göteborg, Sverige