Synfelsguiden

Ålderssynthet (presbyopi)

Ålderssynthet (presbyopi)

Ålderssynthet (presbyopi) betyder att du ser sämre på nära håll. Du behöver plusstyrkor/läsglas eller progressiva där du ser bra på både långt och nära håll.

Vad är ålderssynthet?

Svårt att läsa tidningen på nära håll? Svårt att läsa på mobilen? Svårt att arbeta med datorn? Trött i ögonen vi arbete på nära håll? Dettta kan vara tecken på att du har ålderssynthet (presbyopi). Ålderssynthet, eller presbyopi, kommer för de flesta i 40- till 45-årsåldern och leder till att man får svårare att se på nära håll. Det är en naturlig del av åldrandet som drabbar alla och är omöjligt att undvika.

Symtom på ålderssynthet:

Vanliga symtom är sämre synskärpa på nära håll, problem vid läsning, suddig syn, huvudvärk, ögontrötthet, torra ögon, ansträngda ögon.

Är det vanligt med ålderssynthet?

Ja, nästan alla drabbas av ålderssynthet efter 40-45 års ålder.

Vad orsakar ålderssynthet (presbyopi)?

Som ung är linsen i ögat väldigt flexibel och kan på så sätt snabbt anpassa sig beroende på varifrån ljusstrålarna kommer. Med åldern blir ögonlinsen mindre elastisk och kan till slut inte anpassa sig tillräckligt mycket eller snabbt nog. Ljuset bryts felaktigt i ögonlinsen och effekten blir att man ser sämre på nära håll. Det blir även svårare för synen att snabbt anpassa sig när du kollar på något som är nära och snabbt byter till något på längre avstånd. Obehandlad ålderssynthet leder till trötta och ansträngda ögon och kan även orsaka huvudvärk.

Glas / Glasögon / kontaktlinser för ålderssynthet?

Antingen läsglasögon eller någon form av progressiva glas eller multifokala linser. Läsglasögon gör att du ser bra på nära håll vilket löser problemet med att t ex läsa tidningen men kan bli problematiskt vid arbete på en större datorskärm som är på lite längre avstånd. Om du vill kunna se bra på både nära håll och längre avstånd kan du istället välja glasögon med multifokala glas, även känt som progressiva glas eller bifokala glas. Med dessa glasögon ser du bra både på kort och långt håll och slipper växla mellan olika glasögon.

Synundersökning för ålderssynthet hos ieye:

Om du misstänker att du har ålderssynthet eller känner igen några av symtomen rekommenderar vi att du gör en synundersökning hos ieye. Vi kan mäta exakt vilka styrkor som du behöver.

Kundtjänst

Vår kundtjänst är öppen vardagar 09-17. Kontakta oss gärna om du har frågor.


Telefon 010-585 5901

Email support@ieye.com

Facebook Instagram Youtube

Copyright © 2020-2023 iEye AB, Reg. Nr. 559176-7172, Kungsportsavenyn 33, 411 36 Göteborg, Sverige