Synfelsguiden

Närsynthet (myopi)

Närsynthet (myopi)

Närsynthet (myopi) betyder att du ser sämre på långt håll. Du behöver minusstyrkor i glasen.

Vad är närsynthet (myopi)?

Som närsynt har du svårigheter att se skarpt på avstånd, till exempel när du ser på TV, kör bil. Närsynthet, som även kallas myopi, är ett av de vanligaste synfelen och korrigeras med glasögon eller kontaktlinser.

Symtom på närsynthet (myopi)

Vanliga symtom är sämre synskärpa på långt håll, dimsyn på långt avstånd, kisa med ögonen för att se skarpare på långt avstånd, huvudvärk, ögontrötthet (astenopi), bättre synskärpa på nära håll, suddig syn, överdrivit blinkande.

Hur många är närsynta?

Andelen närsynta är låg bland barn i förskoleåldern (< 5 %) för att öka under skolåldern (20-25 % i övre tonåren) och hamna kring 25-35 % hos vuxna. Andelen närsynta ökar just nu kraftigt i världen (myopi epidemin) vilket bland annat beror på för mycket närseende bland unga människor.

Vad är ett närsynt öga?

I ett öga som inte har något synfel, bryts ljuset som kommer in i ögat av hornhinnan och linsen och samlas till en punkt på näthinnan så att en skarp bild av det du tittar på avbildas. När man har ett synfel bryts ljuset fel och träffar framför eller bakom näthinnan, vilket gör synen oskarp. Närsynthet innebär att ljusstrålarna bryts framför näthinnan vilket resulterar i att man ser dåligt på långt avstånd. Detta resulterar i en oskarp bild.

Glas / Glasögon / kontaktlinser för närsynthet (myopi).

Glasögon med minusstyrkor bryter ljuset korrekt och du ser en skarp bild. Kontaktlinser för närsynthet fungerar på samma sätt. Du kan normalt oftast operera ögonen för närsynthet.

Glasstyrkor för närsynta.

Normalt är vanliga enkelslipade glas. Om du har 0 till -3.0 dioptrier har du låg myopi och behöver vanligtvis vanliga 1.5 index glas. Om du har mellan -3.0 dioptrier till -6.0 dioptrier har du måttlig myopi och behöver tunnare glas med högre index (1.6 till 1.67 glasindex). Om du har högre än -6.0 dioptrier har du hög myopi och behöver tunnare glas (1.67 till 1.74 glasindex)

Närsynthet i kombination med brytningsfel

Det är inte ovanligt att man är närsynt och samtidigt har brytningsfel (astigmatism). Båda synfelen kan korrigeras med glas som har en cylinderstyrka inslipad.

Myopi är nu en epidemi

Myopi (närsynthet) växer mycket snabbt i världen. Detta kallas också för myopiepidemin. År 2050 tror man att hälften av världens befolkning är närsynta. I Kina lider redan 90 procent av tonåringar och unga vuxna av myopi och optiker varnar nu för närsynthetens utveckling även i Europa. En viktig miljöfaktor som har identifierats som en orsak till myopi är arbete och underhållning framför skärmar. Arbete och underhållning framför skärmar sker på ett sådant avstånd att ögonen får arbeta på ett sätt som ökar risken för myopi. Datorer, surfplattor och mobiltelefoner används idag av även små barn, och den ökade skärmtiden märks i forskningen kring utvecklingen av närsynthet bland barn och ungdomar. Det är dock inte bara skärmarna som utgör problemet. Även läsning och studier påverkar ögats funktion och kan leda till närsynthet i olika grader. Barn och ungdomar som vistas mycket utomhus löper mindre risk att drabbas av myopi. Det är ett klarlagt fakta.

Större myopi är lika med högre sjukdomsrisk.

Myopi och näthinneavlossning och myopisk makuladegeneration har ett samband. Vid ökad axiallängd tänjs näthinnan ut och blir tunnare, vilket gör den mer sårbar för ögonsjukdomar. Till exempel behöver en person med -4.00 dioptrier fler kontroller och eventuell behandling på grund av en tre till fyra gånger högre risk för bakre subkapsulär katarakt och en tio gånger större risk för näthinneavlossning och myopisk makuladegeneration jämfört med en person utan synfel.

Kundtjänst

Vår kundtjänst är öppen vardagar 09-17. Kontakta oss gärna om du har frågor.


Telefon 010-585 5901

Email support@ieye.com

Facebook Instagram Youtube

Copyright © 2020-2023 iEye AB, Reg. Nr. 559176-7172, Kungsportsavenyn 33, 411 36 Göteborg, Sverige