Synfelsguiden

Översynthet (hyperopi)

Översynthet (hyperopi)

Översynthet (hyperopi) betyder att du ser sämre på nära håll. Du behöver plusstyrkor i glasen.

Vad är översynthet (hyperopi)?

Som översynt har du svårigheter att se skarpt på nära håll, till exempel när du läser eller arbetar vid datorn. Översynthet, som även kallas hyperopi, är ett av de vanligaste synfelen bland folk över 40 och korrigeras med glasögon eller kontaktlinser.

Ser du sämre på nära håll?

Symtom på översynthet (hyperopi). Vanliga symtom är sämre synskärpa på nära håll, läsproblem, kisande, huvudvärk, ögontrötthet vid dataarbete och läsning, torra ögon, ansträngda ögon.

Hur många är översynta?

Översynthet kan bero på flera orsaker, men den mest troliga är ärftlighet. Andelen översynta bland människor 15-40 är relativt låg (10-15%). Andelen ökar med åldern och kan ofta förväxlas med åldersynthet (presbyopia). Skillnaden mellan presbyopi och översynthet är oftast åldern. Om man är över 40 och precis har börjat lägga märke till att ögonen inte kan fokusera på nära håll så har man troligen presbyopi, inte översynthet. Men det spelar ingen roll vilket man har för det korrigeras med samma typ av glas.

Vad är ett översynt öga?

Vid översynthet fokuseras inte ljuset som kommer in i pupillerna korrekt på näthinnan. Det kan bero på att ditt öga är kortare än normalt, och att bildens fokus därför ligger något bakom näthinnan. Detta gör att läsning är suddig medan alla föremål avstånd ser ut som vanligt.

Glas / Glasögon / kontaktlinser för översynthet (hyperopi).

Glasögon med plusstyrkor bryter ljuset korrekt och du ser en skarp bild. Kontaktlinser för översynthet fungerar på samma sätt. Du kan också behöva progressiva glas eller progressiva kontaktlinser. LASIK eller ögonlaseroperation är ett alternativ vid översynthet.

Översynthet i kombination med brytningsfel

Det är inte ovanligt att man är översynt och samtidigt har brytningsfel (astigmatism). Båda synfelen kan korrigeras med glas som har en cylinderstyrka inslipad.

Kundtjänst

Vår kundtjänst är öppen vardagar 09-17. Kontakta oss gärna om du har frågor.


Telefon 010-585 5901

Email support@ieye.com

Facebook Instagram Youtube

Copyright © 2020-2023 iEye AB, Reg. Nr. 559176-7172, Kungsportsavenyn 33, 411 36 Göteborg, Sverige